Açık ve kapalı tohum nedir ?

Teknokent

Global Mod
Global Mod
Tohumlar, bitkilerin cogalmasn saglamak icin uretilen bitki cekirdekleridir. Tohumlar iki kategoriye ayrlr: ack tohumlu ve kapal tohumlu bitkiler. Ack tohumlu bitkiler, tum tohumlarn ksa bir sure icinde ds ortama serbest brakrken, kapal tohumlu bitkilerin tohumlar ds ortamda uzun sure kalr.

Ack Tohumlu Bitkiler

Ack tohumlu bitkiler, bitkilerin cogalmasn saglamak icin ksa bir sure icinde tohumlarn cevreye serbest brakan bitkilerdir. Bu tur bitkiler, tohumlarn cevreye salvermeden once, ksa bir sure icin topragn derinliklerinde farkl bir ortamda kalr. Baz ack tohumlu bitkilerin tohumlar, bazlarndan daha kucuk olabilir ve daha kolay cevrede daglabilir. Ack tohumlu bitkiler, toprakta ksa bir sure bekleyip, scaklk ve nem duzeyleri uygun oldugunda, tohumlarn cevreye yaylr. Ack tohumlu bitkiler arasnda arpa, msr, mercimek, baklagiller, civit, havuc, patates, nane, susam, kestane, kavun, yonca, corek otu, sogan ve sarmsak bulunur.

Kapal Tohumlu Bitkiler

Kapal tohumlu bitkiler, bitkilerin cogalmasn saglamak icin, tohumlarn cevreye salvermeden once uzun sure cevrede kalabilen bitkilerdir. Kapal tohumlu bitkilerin tohumlar, cevreye salvermeden once daha uzun sure toprakta kalr. Bu tur bitkilerin tohumlar, genellikle toprakta kalyor ve bazlarnda, tohumlar uzerindeki kabuklarn bir ksm zamanla toprakla karsyor. Kapal tohumlu bitkiler arasnda agaclar, callar, bambu, meyveler, sebzeler, otlar, cicekler ve ekivitler bulunur.