Euroapi, ağrı kesici Novalgin'in Avrupa'daki son tesisini kapattı

RAM

New member

Ağrı kesici Novalgin'in Avrupa'daki son üretim tesisi görünüşe göre kapatılıyor. Frankfurt-Höchst'teki üretim 100 yılı aşkın bir sürenin ardından sona eriyor.

İlaç şirketi Euroapi, görünüşe göre ağrı kesici Novalgin'in üretimini durduracak. “Spiegel”, Frankfurt-Höchst'teki üretimin 2025 yılında sona ereceğini bildirdi. Esas olarak Novalgin ticari adıyla bilinen aktif madde metamizol, Almanya'da ibuprofen'den sonra en sık reçete edilen ağrı kesicilerden biridir.

Dolayısıyla Almanya ve Avrupa, bu etken maddenin tedariki konusunda gelecekte tamamen Çin'e bağımlı olacak. Eleştirmenler, özellikle ticaret savaşları veya Çinli üreticilerin fiyat artışları durumunda bu tür bir bağımlılığın riskleri konusunda uyarıyor. Pro Generika derneğinin genel müdürü Bork Bretthauer endişesini dile getirdi: “Almanya çok uzun süredir çok ucuza satın alıyor ve bu nedenle Çin'e bağımlı – ve bu da hayati ilaçlar açısından.”

Bretthauer, Almanya'nın en önemli ağrı kesicinin son üretim sahasını da kaybetmek üzere olduğunu vurguladı. Politikacıları ve onların sorunu çözmeyen “mini tedbirlerini” eleştiriyor. Bretthauer, “Açık yaralara küçük yara bantları yapıştırıyorlar” dedi.

Almanya, jenerik ilaçların çoğunluğu söz konusu olduğunda Asyalı üreticilere bağımlı olduğundan, Metamizol münferit bir durum değil. Metamizol, 1922 yılında o zamanki Hoechst şirketi tarafından Novalgin ticari adı altında Alman pazarına tanıtıldı. Bugün Almanya'da çeşitli ilaç firmaları metamizol sunuyor ancak hiç kimse aktif maddeyi kendisi üretmiyor.

Almanya pazarı için gerekli olan 1.100 ton metamizol aktif bileşeninin büyük bir kısmı hâlihazırda Çin'den geliyor. Europapi'de üretim durdurulduğunda da durum böyle olacak. Euroapi, Frankfurt-Höchst'te yaklaşık 90 çalışanıyla günün her saati metamizol üretti.

Maliyet yapısı, aktif bileşenin Çin'den tedarik edilmesi kararında önemli bir rol oynuyor. Eczanelerde bir paket ağrı kesici resmi olarak on iki avroya mal oluyor ve bunun yalnızca küçük bir kısmı üreticiye ulaşıyor. Iges danışmanlık enstitüsünün verilerine göre, bir üretici paket başına ortalama 29 sent, damlalar için ise yalnızca 26 sent alıyor.