“Fransa, teknik hükümet piyasaların gözdesi. ECB müdahale etmeye hazır. İtalya harcamaları azaltıyor”

Muqe

New member
MİLANO – Fransa seçimlerinin ikinci turunu beklemekle Demokratlar için bilinmezliklerle dolu Beyaz Saray yarışı arasında finans piyasalarında hassas bir dönem yaşanıyor. Trump-Biden'ın ilk başkanlık tartışması bu döneme denk geliyor.

1,1 trilyon dolarlık yatırım şirketi Invesco'da Küresel Varlık Tahsisi Araştırmaları Başkanı Paul Jackson. Piyasalar şimdiye kadar Fransa'daki ilk tur oylamaya tepkilerinde sakin kaldı. Oylamanın etkileri nelerdir ve hafta sonu için görünüm nedir?

Sonuç, arifenin beklentilerinden “daha az kötü” oldu. Taahhüdün Macron Ve Melenchon RN'nin ilerlemesini yavaşlatmak için koltuk yarışından vazgeçmek, aşırılıktan hoşlanmayan piyasalara güvence verdi. Her iki tarafta da. Sol cephenin tarifi, yıllar içinde 150 milyarlık daha fazla harcama, emeklilik yaşının düşürülmesi, vergilendirmede artış, AB ile muhtemel bir bilek güreşi içeriyor. Sağınki de farklı nedenlerle aynı derecede endişe verici. Le Pen taleplerini yavaşlatmış olsa bile, bir “Truss anı” korkusu var, yani bireyler ve işletmeler üzerindeki vergilendirmeyi azaltma taahhüdü, arzu edilen mali konsolidasyona aykırı. Ve %5,5'lik bir açıkla Paris bunu karşılayamaz. Göç politikası konusunda AB ile olası gerginliklere ek olarak.

Peki bu noktada nereye varacağız?

Bardella'ya emanet edilen bir azınlık hükümeti zor görünüyor, tıpkı çoğunluk hükümetinin sayılara sahip olmakta zorlanacağı gibi. RN'yi durdurmak için merkez sol bir koalisyon daha olası, aşırı sağ ile cumhuriyetçiler arasında olası ama daha uzak bir bileti unutmadan. Teknik bir hükümet en olası çözüm, Hollanda, Belçika veya İspanya'da olanları unutmadan, yani çok sınırlı bir yetkiye sahip bir yürütmenin devam etmesi. Benim izlenimim, Fransa'nın sorunu biraz daha uzağa taşımak zorunda kalma riskiyle karşı karşıya olduğu yönünde.

Son günlerde spread türbülansı durumunda olası bir ECB müdahalesinden söz ediliyor. Bunu mümkün görüyor musunuz?

Draghi, Merkez Bankası'nın bunu yapabileceğini güçlü bir şekilde gösterdi. Ve eğer ihtiyaç varsa, ECB'nin olası bir türbülansı engellemek için piyasaya gireceğine inanıyorum.

Peki İtalyan BTP'leri bu gerginlik dönemlerinde neden giderek daha fazla sıkıntı çekiyor?

Piyasa odağı her seferinde değişiyor. Son haftalarda, Fransız spread'i en yüksek fiyatı ödedi, ancak spread'ler genişlediğinde İtalya'nın her zaman oyunda olduğu açık. Sorun her zaman aynı: GSYİH'nın %140'ına yakın bir borç seviyesi, bu da onu savunmasız hale getiriyor. Getiriler yükseldiğinde, kırılganlık artar ve böylece bir kısır döngü tetiklenir.

Şu anda aşırı açık prosedüründeyiz, tam olarak Fransa ile. Kamu hesaplarımız için beklentiler nelerdir?

İtalya'nın yüksek bir borç stoğu var, ancak son yıllarda bunu kontrol etmek için birincil bütçe fazlasını sürdürme yeteneğini gösterdi. Finansal kriz ve ardından gelen pandemi bu çabaları baltaladı, ancak bütçe disiplini için gerçek bir çaba olduğuna inanıyorum. Açıkçası, sonuç elde etmek için somut çalışmalara ihtiyaç var. Ancak, Fransa gibi bir ülkeye kıyasla, tarihi alışkanlıklar nedeniyle bu sorunları ele alma konusunda daha büyük bir yeteneğin olduğuna inanıyorum. Genel olarak, İtalya, diğer Avrupa ülkeleri gibi ve onlardan daha fazla, önümüzdeki on yıllarda borcu yalnızca artıracak demografik bir evrimle karşı karşıyadır. Ne yazık ki, hükümetler genellikle gözlerini yakın geleceğe dikiyor ve seçmenlerine kısa vadeli vaatlerinin uzun vadede ya temerrüt ya da vergi artışları ve daha az kamu hizmeti anlamına geldiğini açıklamıyorlar.

“Seçici” manevra. Erken emekliliklere ve Rai lisans ücretinde indirime elveda

Valentina Conte tarafından

21 Haziran 2024

Meloni hükümeti zor bir Bütçe yazmak zorunda kalacak. Vergi kesintilerini ve vergi kamalarını onaylayabileceğini düşünüyor musunuz, yoksa başka öncelikler var mı?

Teknik ve politik ayrıntılara girmeyeceğim, ancak bu bütçe durumunda vergi kesintileri kesinlikle iyi bir hamle değil. Harcama kontrolü bir öncelik olmalı. Ve sonra büyüme üzerindeki etkisi görülecek. Bürokrasiyi azaltarak, işletmelerin büyüme ve yenilik yapma yeteneğini serbest bırakarak bunu desteklemenin bir yolunu bulmak daha iyi.

ABD için de seçim yılı. Biden-Trump yarışını nasıl görüyorsunuz ve piyasalar için etkileri neler?

Acı bir şakayla şunu söyleyebilirim ki, tartışma, büyük zorluk içinde olan bir başkan ile yalan söyleyen bir başkan arasında bir seçim olacağını doğruladı. Trump'ın Chambers'ın lehine olduğu bir zafer hayal edelim. ABD ekonomisi için senaryo vergi kesintileri, iklim taahhütlerinden geri çekilme, gümrük vergilerinin tam gaz uygulanması. Ancak Trump bunun yalnızca Çin'e bir darbe olduğuna inanmakta haksız: Çok yüksek gümrük vergilerinin bedelini vatandaşları da ödeyecek ve fiyatlar artacak.

Peki Fed açısından bunun etkileri ne olacak?

ABD'nin büyük bir bütçe sorunu var, açıkların seri yaratıcısı ve dünyaya borçlu. Ancak dünyanın rezerv para birimini elinde tutma ayrıcalığına sahip. Sorun şu ki Trump Fed'e ve bağımsızlığına olan güveni baltalıyor ve bu da bu avantajı azaltarak finansman maliyetini artırıyor. Borsa Trump'ı takdir edebiliyorsa, tahvil piyasası bu riski, enflasyonist politikalarla birlikte, getirilerdeki artışla fiyatlandırmaya başladı.

Büyük Teknoloji, Nvidia üç trilyon kulübüne giriyor

Flavio Bini tarafından

17 Haziran 2024

Faiz indirimlerinin bundan sonraki adımı ne olacak?

Ekonomideki yavaşlama ve enflasyondaki düşüş göz önüne alındığında Fed'in henüz bunu yapmaya başlamamış olmasına şaşırıyorum. Temmuz ayında yapmazsa, Kasım ayındaki seçimlerden önce olacağını sanmıyorum. Ancak piyasanın tahmin ettiği gibi bu yıl iki kesinti olacağını düşünmek makul. ECB çoktan yola koyuldu, son günlerde resmi açıklamalar bir sonraki hamleler için beklentileri gevşetmek istiyor gibi görünse de. Bu yıl bir kesinti daha olacağına ve on iki ay boyunca 75 baz puanlık bir düşüş olacağına inanıyorum.

Piyasalar, özellikle Wall Street, altı aylık güçlü büyüme döneminden çıkıyor. Bu son bulacak mı?

ABD hisse senetlerinin hareketleri bir avuç megacap tarafından yönlendirildi. Bu kadar yaygın bir büyüme olmadı. Avrupa ve Japonya da iyi performans gösterdi, Çin toparlandı. Ve birçok diğer varlık sınıfı iyi performans gösterdi. Bugün Avrupa hisse senetlerinin değerlemeleri, ABD hisse senetlerine göre dotcom balonunun zirvesinden daha büyük bir iskonto seviyesinde. Büyüme hisse senetlerinin önümüzdeki yıllarda sürdürülmesi zor olacak bir büyüme seviyesine ulaştığını düşünüyorum. Yapay zeka ve çipler son aylarda baskın temalar oldu. Şimdi zorluk, yapay zekanın sadece bir avuç şirketin yararına değil, ekonominin tamamına yayılabilen bir üretkenlik artışı haline ne zaman geleceğini anlamak. Çipler, tarihsel olarak güçlü büyüme ve hızlı düşüşlerden oluşan mükemmel bir döngüsel sektör olsa da: Nvidia için bile sonsuz bir büyüme hayal edilebileceğini sanmıyorum.