GDL grevinin günlük maliyeti 100 milyon avroya kadar çıkıyor

RAM

New member

GDL tren makinistleri sendikası Çarşamba gününden bu yana demiryolu trafiğiyle ilgili olarak yeniden grevde. Alman Ekonomi Enstitüsü'ne göre bu, Almanya için gerçekten pahalı olabilir.

Alman Lokomotif Şoförleri Sendikası'nın (GDL) yeni grevi, Almanya'ya günlük 100 milyon avroya kadar ekonomik üretime mal olabilir. Bu, işverenlerle ilgili Alman Ekonomi Enstitüsü'nden (IW) ekonomi uzmanı Michael Grömling tarafından açıklandı. Buna göre şirketlerin üretim ve iş faaliyetlerinin sektörler itibarıyla sekteye uğraması durumunda bu kadar bir risk söz konusu.

Ancak enstitü, grevin maliyetine ilişkin yalnızca tahminde bulunabileceğini belirtti. “Bu aynı zamanda ekonomik duruma ve tedarik zincirlerinin genel işleyişine de bağlı. Ancak birkaç gün süren bir grev durumunda maliyetler doğrusal olarak artmayabilir, hatta bazı durumlarda katlanarak artar. Corona karantinalarıyla ilgili deneyim bunu kısmen gösterdi” dedi Grömling. Maliyetlerin nasıl oluştuğunu ve hangi sektörlerin etkilendiğini buradan okuyun.

Böckler Vakfı: Grevden diğer sektörler de yararlanabilir

Grev ekonomiyi çeşitli şekillerde etkiliyor: Ekonomiste göre demiryolu, Almanya çapındaki yük taşımacılığının yüzde 40'ını oluşturuyor. Bunun sonucunda lojistik sektöründe iş başarısızlıkları ve iş birliği ortakları açısından kayıplar yaşanmaktadır. Ayrıca sanayide teslimat ve üretim süreçlerinde aksamaların yanı sıra tüketim ve hizmet kayıplarının da yaşanması bekleniyor.

Dullien, “Geçmiş deneyim, Almanya'daki ve aynı zamanda diğer ülkelerdeki sınırlı grevlerin, üç aylık veya yıllık verilerde görülebilecek herhangi bir makroekonomik sonucu olmadığı yönündedir” dedi. Kayıp üretim veya satışlar genellikle aynı firmalar tarafından ya da gerekirse özel vardiyalar halinde başka firmalar tarafından telafi edilebilmektedir.