RAM
New member
Dünyanın en büyük gıda şirketi Nestle, yüksek işçilik ve enerji maliyetleriyle mücadele ediyor. Bu nedenle fiyat artışları kaçınılmazdır.
Nestlé gıda grubunun CEO’su Ulf Mark Schneider, bu yıl şirketin ürünlerinde daha fazla fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Frankfurter Allgemeine Sunday gazetesinden Schneider, “Bu enflasyonun nedeni biz değiliz, her tüketici gibi biz de bundan etkileniyoruz” dedi. “Tarafımızdan kaynaklanan ek maliyetleri henüz tam olarak yansıtmadık. Bu nedenle, daha fazla fiyat artışı olacak.”
Enflasyon artık 2022’deki kadar yüksek olmasa bile, Nestlé’nin “tüm yıl boyunca hâlâ yapması gereken şeyler var”. Schneider, fiyat artışlarını gizlemek için daha küçük ambalaj boyutlarının kullanıldığı yönündeki suçlamayı reddetti: “Aldatmakla suçlanmak istemiyorum.”
2022’de fiyatlar zaten yükseldi
Fiyat artışlarının ne kadar yüksek olacağı, diğer şeylerin yanı sıra, işgücü ve enerji maliyetlerinin gelişimine bağlıdır. Birçok ülkede tarımsal emtialar daha pahalı hale geldi, enerji harcamaları ve işgücü maliyetleri önemli ölçüde arttı.
Nestlé, dünyanın en büyük gıda üreticisidir. Rapora göre şirket, geçen yılın ilk yarısında ürün gamının fiyatlarını ortalama yüzde 7,5 artırdı. Alman süpermarketlerinde hangi ürünlerin daha pahalı hale geldiğini de buradan okuyabilirsiniz.
Et yerine geçen ürünlerin önemi artıyor
Gazeteye verdiği bir röportajda Schneider, bitki bazlı et ikameleri için gelecekteki pazar fırsatları konusunda kendinden emindi. Şirketi böylelikle “yılda 800 milyon franktan fazla” (neredeyse 800 milyon euro) – “ve çift haneli büyüme oranlarıyla” ciro yapıyor.
Schneider, bu işin grup için öneminin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacağını söyledi. İkame ürünler, Nestlé’nin sera gazı emisyonlarını 2025 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltma ve 2018 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar yarıya indirme hedefine ulaşmasına önemli bir katkı sağladı.
Laboratuar etinin potansiyeline değinen Schneider, protein içeriği ve kalori sayısı açısından bitki bazlı ürünlerden daha düşük olduğunu söyledi. “İşte bu yüzden laboratuvar etinin sözde hibrit ürünler için özellikle ilginç olduğunu düşünüyorum. Bu, örneğin, gıdanın yüzde 80’inin bitkilerden yapıldığı ve pastanın üzerindeki son krema olarak bazı ekili etleri karıştırdığınız anlamına gelir.”