RAM
New member
Adli yardım, belirli şartların yerine getirilmesi halinde, mahkeme işlemlerinde düşük gelirli kişilere yönelik mali destektir.
Yasal işlemler için mali desteğe uygunluk gelire bağlıdır. Zaten mali kaynakların yeterli olmaması durumunda hukuki danışmanlıktan oluşmaktadır. Kimin hangi şartlarda adli yardım alabileceğini açıklıyoruz.
Adli yardım için gereklilikler
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu (ZPO), Bölüm 115'te, dava tarafının, makul olduğu ölçüde, hukuki işlemlerde mal varlığını kullanması gerektiğini öngörmektedir. Varlıklarınız yeterli değilse, aşağıdaki durumlarda adli yardım (PKH) alma hakkına sahipsiniz:
- İşlem masraflarını yalnızca kısmen veya yalnızca taksitlerle karşılayamıyorsanız,
- Başarı şansı var,
- Gereksiz bir yasal işlem yoktur (masrafları kendiniz üstlenmek zorunda kalsanız bile sürece devam edersiniz).
Adli yardım için gelir sınırı
Gelirinize bağlı olarak devlet, prosedür masraflarının tamamını veya bir kısmını ödemek için adli yardımdan yararlanır. Gelirinizin haciz muafiyeti sınırının altında olması durumunda düzenli olarak PKH verilmektedir. Borçlarınız varsa veya en az bir çocuğa bakmakla sorumluysanız, gelir sınırı daha yüksek olabilir. Yasal koruma sigortanız varsa ve teminat onayı almışsanız hukuki yardım alma hakkınız yoktur.
PKH almaya hakkınız olup olmadığına karar vermek için bölge mahkemesi mali durumunuzu inceler. Kendi varlıkları genellikle yasal maliyetleri karşılamak için kullanılır; koruyucu varlıklar ayrı olarak değerlendirilebilir. Bölge mahkemesi aylık brüt gelirinizi tespit ederek yükümlülüklerinizi bundan keser. Ayrıca ödenekler uygulanır.
Adli yardım başvurusu
Bir avukat tutarsanız, o genellikle sizin adınıza finansman başvurusunda bulunacaktır. Aksi takdirde, sorumlu yerel mahkemeye başvuruda bulunun. Orada ilgili formları alacaksınız. PKH için ayrıca sorumlu mahkemenin ofisine sözlü olarak da başvurabilirsiniz. Duruşma sırasında doğrudan adli yardıma başvurmak da mümkündür.
Adli yardım kapsamındaki masraflar
Adli yardım, mahkeme masraflarını ve kendi avukatınızın masraflarını kapsar. Davayı kaybederseniz, karşı tarafın masrafları sizden tahsil edilecektir. İş mahkemesi yargılamalarında bir istisna mevcuttur. İlk etapta davayı kaybeden taraf, karşı taraf avukatının masraflarını ödemek zorunda değildir.
Adli yardımın geri ödenmesi
Kural olarak adli yardımın geri ödenmesine gerek yoktur. Eğer mali durumunuz mahkeme sürecinden sonraki dört yıl içinde düzelirse, hükmedilen tutarı taksitler halinde geri ödemeniz gerekebilir. Geri ödeme mali durumunuza göre ayarlanacaktır.