Hükümet | İşveren başkandan eleştiri: “Değerli zamanımızı boşa harcıyoruz”

RAM

New member
Ekonomi zayıflıyor, hükümet karşı önlem almak istiyor. Ancak şu ana kadar çok az şey oldu, diye eleştiriyor işveren başkanı Dülger. Şunu uyarıyor: Artık her şeyin hızla gerçekleşmesi gerekiyor.

Federal hükümet “ekonomik dönüşüme” öncülük etmek istiyor ancak İşverenler Başkanı Rainer Dulger bunu yeterince hızlı yapmıyor. Çözümler üzerinde çalışmak yerine çok fazla konuşma yapılıyor ve zaman israf ediliyor.

T-online'a verdiği bir röportajda Dulger, işçilerin protestolarını neden anladığını, “Almanya'da üretilmiştir” ifadesinin neden değerli olmaya devam ettiğini ve politikacıların vasıflı işçi eksikliğini gidermek için neleri ele alması gerektiğini açıklıyor.

t-online: Sayın Dulger, Almanya'nın ekonomik durumu felaket, bu yüzden trafik ışıkları hükümeti “ekonomik bir geri dönüş” sağlamak istiyor. Bu duyurudan ne kadar umutlusunuz?

Rainer Dülger:
Dürüst bir cevap mı istiyorsun?

Şu an için umudum çok yüksek değil. Trafik ışığı hükümeti hareket etmiyor. Söylenen çok ama icraat az. Böyle devam ederse ülkemiz ekonomi politikası açısından duvara toslayacaktır.

Ancak ekonominin acilen teşvike ihtiyacı olduğu teşhisi iyi bir teşhis, değil mi?

Bu doğru. Artık tüm federal hükümetin, Almanya ekonomisinin çarpıcı biçimde kötü gittiğinin farkına varmasından memnunum. Ancak bu sonuca çok daha önceden varılabilirdi. Artık zaman çok önemli, hızlı hareket etmeliyiz: Almanya yeniden basitleşmeli, daha dijital, daha çevik ve daha az bürokratik olmalıyız. Vergilerin düşürülmesi gerekiyor – elektrik için, aynı zamanda şirketlerin geneli ve gelir için de, böylece çalışanların ceplerinde brütten daha fazla net pay kalsın.

Bu oldukça fazla dilek. Hükümetin en önemli adımlar üzerinde anlaşmaya varmak için biraz zamana ihtiyacı olması anlaşılır değil mi?

Eğer iyi bir çözüm ortaya çıkmadan bir mücadele varsa bu ülkemiz için kötü olur. Benim izlenimim şu: Değerli zamanımızı boşa harcıyoruz. Bu arada, birçok insan da durumu bu şekilde görüyor, bu yüzden ülkedeki ruh hali bu kadar kötü.

Tırnak işareti

Bireysel politikacılara yönelik eylemleri, tehditleri ve hatta şiddeti şiddetle kınıyorum

Rainer Dülger

Çiftçiler gibi trafik ışıklarını protesto eden birçok insanı mı kastediyorsun?

Örneğin evet. Birçok vatandaşın hoşnutsuzluğunu anlayabiliyorum. Ancak bu noktada bir şeyi açıklığa kavuşturmak istiyorum: Liberal demokrasimizde protesto meşrudur. Ancak asla şiddete başvurmamalıdır. Bireysel politikacılara yönelik eylemleri, tehditleri ve hatta şiddeti şiddetle kınıyorum.

Ekonomi politikasına geri dönelim. Yakın zamanda Şansölye ile tanıştınız ve daha önce ona ekonomiyi canlandırmak için en önemli on noktanızı göndermiştiniz. Bu konuda sana ne dedi?

Şu ana kadar tatmin edici bir cevap alamadık.

Örneğin, diğer şeylerin yanı sıra, daha fazla ekonomik büyüme sağlamayı amaçlayan Büyüme Fırsatları Yasası'na atıf yapıldı. Bunu biraz garip buldum. Çünkü ekonomi politikasında neyin yanlış gittiğini gösteren tam da bu yasadır: Almanya'daki şirketler ve onların çalışanları yılda yaklaşık 1.000 milyar avro üretiyor. Ve bu mini yasanın şu anda yaklaşık 3 milyar avroluk bir rahatlama sağlaması amaçlanıyor. Yani bu toplamın yüzde 0,3'ü. Bu bir şaka!

Ekonominin yeniden hızlı bir başlangıç yapması için özellikle neyin değişmesi gerekiyor?

İzin verirseniz bunu bir hikayeyle anlatmak isterim.

Hindistan'dan Almanya'ya gelip burada çalışmak isteyen bir insan düşünün. Altyapısı zayıflamış, AB genelinde neredeyse en yüksek vergi ve harçları ödemek zorunda kaldığı, elektriğin pahalı, yaşam alanının kısıtlı olduğu ve yeterli kreşin bulunmadığı bir ülkeye bakıyor. Ve bir de nispeten zor olan dil var. Bu kadın en azından vergilerin daha düşük, elektriğin daha ucuz olduğu İspanya'dan, İngiltere'den ya da Çek Cumhuriyeti'nden teklif alırsa ve iki çocuğu için kreş alırsa sizce bu kadın nereye gider?