Ifo: Aile şirketleri nesil değişimiyle mücadele ediyor

RAM

New member

Önümüzdeki yıllarda birçok aile şirketinin devredilmesi bekleniyor. Ancak genç neslin genellikle başka planları vardır.

Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün araştırdığı aile şirketlerinin neredeyse yarısı gelecek nesillere devredilmek üzere. Ifo uzmanı Annette von Maltzan, 250'den fazla çalışanı olan daha büyük aile şirketlerinin yüzde 50'sinin önümüzdeki üç yıl içinde devir yapmayı planladığını söyledi.

Ancak ankete katılan şirketlerin yüzde 42'sinin yönetim konusunda henüz aileden bir halefi yok. Denetleme kurulundaki genç yeteneklere de nadir rastlanıyor: “Şirketlerin yalnızca dörtte biri yönetim kurulunu aile üyeleriyle doldurabiliyor.”

Sadece üçte biri aile içinde bir halef buluyor

Aile şirketlerinin neredeyse yarısı ikinci ve üçüncü kuşaktan oluşuyor; yüzde beşi 1900'den önce kurulmuş. Ancak araştırmaya göre son zamanlarda şirketlerin yalnızca üçte biri aile içinde bir halef bulmayı başarabildi.

2026 yılına gelindiğinde yılda ortalama 38.000 devir teslim gerçekleşecek. Ancak ekonomi araştırmacıları, genç neslin kariyer yollarının giderek bireysel çıkarlar tarafından belirlendiğini ve ebeveynlerinin şirketinin dışında gerçekleştiğini açıkladı. Family Business Foundation'ın yönetim kurulu üyesi Rainer Kirchdörfer de kötü koşullardan şikayetçi oldu: “Bürokrasi, enerji fiyatları, vasıflı işçi sıkıntısı ve vergi yükleri gelecek neslin cesaretini kırıyor.”