İlaç şirketi Bayer yeni bir patrona kavuştu – Baumann istifa etti

RAM

New member

Bayer patronu Werner Baumann, yatırımcıların sürekli eleştirilerinin ardından erken istifa etti. Bir halef zaten başlangıç bloklarında.

Bayer kimya ve ilaç grubu yeni bir patrona kavuşuyor: Mevcut CEO Werner Baumann, 35 yıllık hizmetin ardından Mayıs ayı sonunda emekli oluyor. Şirketin Çarşamba günü Leverkusen’de yaptığı duyuruya göre, ABD’li mühendis Bill Anderson görevi 1 Haziran’da devralacak.

56 yaşındaki oyuncunun Nisan ayında şirkete yönetim kurulu üyesi olarak katılacağı ve ardından “yumuşak bir geçiş sağlamak” için Baumann ile yakın işbirliği içinde çalışacağı söyleniyor. Anderson, LinkedIn’de “Bugün Team Bayer’e CEO olarak katıldığımı duyurmaktan daha mutlu olamazdım” dedi.

Karar, Bayer AG Denetim Kurulu tarafından oybirliğiyle alındı. Açıklamaya göre, ilgili “kapsamlı seçim süreci” geçen yılın ortasından beri devam ediyor. 60 yaşındaki Baumann, daha önce Nisan 2024’ün sonuna kadar sürecek olan sözleşmesini uzatmak istemediğini açıklamıştı.

“Çok memnun olduk”

“Bayer’in yeni CEO’su olarak Bill Anderson’ı aramızda görmekten çok memnunuz. O, Bayer’i ekiple birlikte yeni ve başarılı bir bölüme yönlendirmek için ideal bir aday – ve bu, inovasyon döngüsünün biyoloji, kimya ve kimya alanlarında olduğu bir zamanda.” ve yapay zeka” dedi Bayer AG Denetim Kurulu Başkanı Norbert Winkeljohann duyuruya göre.

Winkeljohann, Anderson’ın güçlü ürün boru hatları oluşturma ve çığır açan biyoteknolojik gelişmeleri ürünlere dönüştürme konusunda “mükemmel bir geçmişe” sahip olduğunu söyledi. Yönetim kurulu başkanı ayrıca, inovasyonu yönlendiren, üretkenliği ve performansı artıran ve insanların gelişmesine olanak tanıyan bir kültür yaratan “gerçekten dönüştürücü bir lider” olduğunu söyledi.

Baumann etrafında kaos

Anderson, kimya mühendisi olarak eğitim almıştır ve son 25 yılda yaşam bilimleri endüstrisinde çeşitli liderlik pozisyonlarında bulunmuştur. Bayer, “Son olarak Roche’un İlaç Bölümü’nün CEO’su olarak görev yaptı ve burada çok sayıda başarılı ürün lansmanı, önemli satış büyümesi ve işletme çapında artan verimlilikle sonuçlanan kapsamlı bir dönüşüm programını başarıyla yönetti” diye yazıyor Bayer. Bundan önce Anderson, öncü biyoteknoloji şirketlerinden biri olan Genentech’in CEO’suydu.

Genel merkezi Leverkusen’de bulunan Bayer Aktiengesellschaft, toplam yaklaşık 99.600 çalışanı olan borsaya kayıtlı bir kimya ve ilaç grubudur. Son yıllarda, 2016’dan beri bu pozisyonu elinde tutan CEO Baumann’ın çevresinde artan bir kargaşa var. Baumann, 2018’de ABD tohum devi Monsanto’nun milyarlarca dolarlık devralınmasından bu yana baskı altında.

ABD’de çok sayıda dava

Bayer, Monsanto’yu satın aldıktan sonra, ot öldürücü Roundup’ın uzun süre kullanılmasının kansere neden olduğu iddiasıyla çok sayıda davayla karşı karşıya kaldı. Bu aynı zamanda şirketin borsa değeri için de sonuçlar doğurdu. Haziran 2022’de Bavyera, yabani ot öldürücü glifosatın iddia edilen kanser riskleri üzerine ABD Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı itirazla çığır açan bir hukuk savaşında başarısız oldu.

O zamanlar, zirai ilaç ve ilaç şirketinin 60 milyar dolarlık satın almayla maruz kaldığı eski yasal sorunlarla ilgili devam eden çatışmada Bayer için kurtuluş umudu öldü.

Özellikle Yüksek Mahkeme’ye yapılan başvuru, kanserinden Monsanto’nun glifosat içeren ürünlerini sorumlu tutan davacı Edwin Hardeman’ın lehine olan bir kararın gözden geçirilmesiyle ilgiliydi. 2019’da, bir mahkeme davasının ardından, sonunda kendisine 25 milyon dolarlık tazminat verildi.

Bayer: Glifosat kansere neden olmaz

Bayer, glifosatın kansere neden olduğunu şiddetle reddediyor. Şirket, düzenleyicilerin onayına ve Monsanto’nun tartışmalı Roundup’ı gibi yabani ot öldürücülerin belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli olduğunu göstermek için tasarlanmış çalışmalara karşı çıkıyor.

Bayer, o sırada kararı bozan Yüksek Mahkeme’ye büyük umutlar bağlamıştı. Bu, Dax grubu için milyarlarca dolarlık yasal risklerin bağlı olduğu ABD’deki diğer birçok glifosat davası için bir işaret etkisi olurdu.

Ancak ABD Yüksek Mahkemesinin Hardeman davasını kabul etmeme kararı sürpriz olmadı. Başkan Joe Biden’ın yönetimi zaten Yüksek Mahkeme’ye buna karşı tavsiyede bulunmuştu. Bu tam bir yüz ifadesiydi – Donald Trump yönetimi altında, Washington başlangıçta Bayer’i destekledi.