RAM
New member
Bazı göstericiler arasında belli düzeyde medya şüpheciliği de mevcut; bazı işaretler “yalancı basına” atıfta bulunuyor. Kamera ekiplerinin yanından geçtiğine dair dedikodular duyabilirsiniz. Önceki demolarda olduğu gibi imparatorluk bayrakları ara sıra görülebiliyor.
“Yalancı”, “Hain”, “Eve git!”
Çoğu kişi Federal Maliye Bakanı Christian Lindner'dan (FDP) hiçbir şey duymak istemiyor. Sahnedeki konuşması dakikalarca süren tezahüratların gölgesinde kalıyor. Kalabalık siyasetçiye “yalancı” ve “hain” diye bağırıyor. Bazıları şunu talep ediyor: “Eve git!” Bir grup adam şaka yapıyor: “Bu, bir zamanlar 'Yanlış yönetmektense yönetmemek daha iyidir' diyen politikacı değil mi? Aslında buna ne oldu?”
Lindner mikrofonda zor bir dengeleme girişiminde bulunuyor: Bir yandan çiftçilere konuşmaya istekli olduklarının sinyalini vermek istiyor ama aynı zamanda müzakereler için yeni bir temel getirmiyor. Trafik ışığı, taşıt vergisi ayrıcalıklarının kaldırılması planlanan planını zaten iptal etmişti. Ancak çiftçi derneği bunu sadece “tembel bir uzlaşma” olarak görüyor.
Lindner başlangıçta farklı bir şey deneyerek “barışçıl protestoları” övüyor ve iklim eylemcilerine sert bir tokat atıyor: “İklim çıkartmaları Brandenburg Kapısı'na bulaştı, çiftçiler Brandenburg Kapısı'nı onurlandırdı ve bu bir fark yaratıyor.”
Ancak Lindner bu konuda protestocu çiftçilere karşı çıktı. Lindner, “Tarım için özel bir fedakarlık yapılmamalı ve yapılmamalıdır” dedi. “Fakat herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.” Lindner, gelecekte hava trafiğinin yeni bir vergiyle karşı karşıya kalacağını ve sığınmacılara ve vatandaşlardan yardım alan kişilere yönelik hizmetlerde kesintiler yaşanacağını örnek olarak gösterdi. Taşıt vergisi muafiyetinin devam etmesi daha önceki gösterilerin sonucudur. Lindner, “Yani protestonuz zaten başarılı oldu” dedi.
Kalabalıkta FDP bayrağı dalgalanıyor. Peki çiftçiler arasında Lindner'ı destekleyenler var mı? Dirk Lohf, “Hayır, ben bir FDP üyesi ve çiftçiyim, ancak bugün açıkça çiftçilerin yanındayım ve bunu göstermek istiyorum” diyor. Kendisi 40 yıldır çiftçiydi.
Süt çiftçisi: “Artık böyle devam edemez”
Hendrik konuşma sırasında biraz kenarda durup arkadaşı Lars'la sosis yiyor. Hendrik, “Lindner'a bugün burada göründüğü için çok teşekkür ediyorum” diyor. “Fakat bu yeterli değil. Daha önce FDP'ye oy veren birçok çiftçi tanıyorum ama artık bunu yapmıyorlar.” FDP'nin şu anda yüzde beş olduğu mevcut anketler göz önüne alındığında, ikili Federal Meclis'e dönmeye inanmıyor.