RAM
New member
Kayıt yüksekliğinde trend içecek talebi
“Sonbaharda gerçekten az olacak”
04/06/2025 – 01:27Okuma Süresi: 3 dk.
Matcha: Japonya'dan gelen yeşil çay yakında kıt olabilir. (Sembol görüntüsü) (Kaynak: Sitthipong/Getty-Images resimleri)
Yüksek sesle okuyun
Haberleri takip edin
Paylaş Makale
Popüler Matcha çayı yakında kıt olabilir. Talep artıyor, ancak Japonya üretime ayak uyduramıyor.
Japonya'dan yeşil bir toz dünya çapında giderek daha popüler hale geliyor. Öncelikle çay olarak bilinen Matcha, şimdi çeşitli yiyeceklerde kullanılmaktadır: bir dondurma, şeker olarak, kahve ile karıştırılmış veya hatta kızarmış makarna üzerine yayılmıştır. Geçen yıl zaten Japonya'daki çiftçilerin yakında talebi karşılamayacağı konusunda ilk söylentiler vardı. Toptancılar Ippodo ve Marukyu Koyamaen, emirler için maksimum sınırları açıkladı. Matcha Powder zaten bazı Japon dükkanlarında satıldı. Şimdi yeni hasat başladı, ancak talebi karşılamanın yeterli olup olmadığı.
Yardım muhtemelen sadece geçici olacaktır. Yurtdışı tüketimi “geçen yıl rekor bir rekor seviyeye ulaştı”, ITO EN'in bir departmanı olan Leaf Marka Grubu başkanı Fumi Ueki, en büyük Japon çay şirketlerinden birine “Japonya Times” a söyledi.
Trend, Tiktok gibi platformlarda milyonlarca video tarafından besleniyor. Yeni bir Matcha tarifini denemeyen bir etkileyici. Bazıları içinde bir incelik görür, diğerleri çayı içir, çünkü antioksidanlar içermelidir.
Matcha toz formunda sunulmaktadır ve Camellia sinensis bitkisinin ince öğütülmüş yapraklarından yapılır. Normal yeşil çayın farkı, Matcha'nın hasat edildiği ağaçların ilkbaharda hasat edilmeden önce haftalarca gölgede tutulmasıdır. Hasattan sonra yapraklar buğulanır, kurutulur ve daha sonra çay veya süt kahvesi hazırlamak için kullanılan toz haline getirilir. Çay acı tadı ve hazırlığa bağlı olarak kahve kadar neredeyse kafein içerir.
Çay bitkisinin (Camellia sinensis) yaprakları Japonya'da bir çay kolu üzerinde güneş ışığında. Çay 800 yıldır Wazuka'da yetiştirildi. (Kaynak: ImaGo/ImageBroker/Fritz Schumann/Image)
Eyalet Kyoto'daki Uji'deki çay şirketi Yamasan'dan Shiori Yuen, Yamasan'ın son üç yılda Afrika ve Orta Doğu gibi yeni bölgelerde daha fazla toptan sipariş verdiğini söyledi.
Olası bir kıtlıktan kaçınmak kolay değildir. Japon çiftçiler diğer çay çalılarını dikebilirler. Ancak bunlar ilk yaprakların hasat edilmesi beş yıl sürer. Ve o zaman bile sorun henüz çözülmedi. Yapraklar toz haline getirilmelidir, ancak bu hızla kaliteyi kaybeder.
Bu nedenle, “Japonya Times” yapraklarına göre, “Japonya Times” ilk olarak saklanır ve gerektiği gibi öğütülür. Ancak öğütücüler yavaş, saatte sadece 40 gram asil toz üretebilirler. Küresel Japon Çay Derneği'nin ortak ortağı Simona Suzuki'ye göre bu 10 çay için yeterli. Değirmenler taş ve en yüksek hassasiyetten yapılmıştır. Matcha toz taneleri, ince toz parçacıklarının büyüklüğünde sadece 10 mikrometre. Makineler de yavaştır, çünkü sonuçta ortaya çıkan sürtünme ısısından kaçınılmalıdır ve kaliteyi etkileyebilir.
Japon tarımındaki kıtlık da kıtlığı daha da ileri götürebilir. 2000 yılında hala 53.000 çiftçi vardı, 2020'de sadece 12.353 vardı. Raporda, birçok yaşlı çiftçinin artık halef bulamadığını söyledi. Ve kim kalan, çay yaprakları satmak yerine satılıp satılmayacağını düşünürsek, Matcha üretimine girmelidir. Bu arada, Tayland Matcha gibi diğer ülkeler de kısmen Japon şirketleriyle ortak girişim olarak büyüyor. Ancak orada bile, kahve dükkanı operatörü Punthai yakın zamanda 2025'te bir kıtlık bekleyeceğini duyurdu.
Bu yılki hasat hevesle bekliyor. “Bu yıl ilginç bir yıl olacak,” diyor Jason Eng. “Henüz malzemenin tükendiği bir noktaya ulaşmadık, ancak bu sonbaharda gerçekten az olacak – sadece bizim için değil, herkes için. Talep tüm beklentileri aşıyor.”
“Sonbaharda gerçekten az olacak”
04/06/2025 – 01:27Okuma Süresi: 3 dk.

Matcha: Japonya'dan gelen yeşil çay yakında kıt olabilir. (Sembol görüntüsü) (Kaynak: Sitthipong/Getty-Images resimleri)
Yüksek sesle okuyun
Haberleri takip edin
Popüler Matcha çayı yakında kıt olabilir. Talep artıyor, ancak Japonya üretime ayak uyduramıyor.
Japonya'dan yeşil bir toz dünya çapında giderek daha popüler hale geliyor. Öncelikle çay olarak bilinen Matcha, şimdi çeşitli yiyeceklerde kullanılmaktadır: bir dondurma, şeker olarak, kahve ile karıştırılmış veya hatta kızarmış makarna üzerine yayılmıştır. Geçen yıl zaten Japonya'daki çiftçilerin yakında talebi karşılamayacağı konusunda ilk söylentiler vardı. Toptancılar Ippodo ve Marukyu Koyamaen, emirler için maksimum sınırları açıkladı. Matcha Powder zaten bazı Japon dükkanlarında satıldı. Şimdi yeni hasat başladı, ancak talebi karşılamanın yeterli olup olmadığı.
Yardım muhtemelen sadece geçici olacaktır. Yurtdışı tüketimi “geçen yıl rekor bir rekor seviyeye ulaştı”, ITO EN'in bir departmanı olan Leaf Marka Grubu başkanı Fumi Ueki, en büyük Japon çay şirketlerinden birine “Japonya Times” a söyledi.
Trend, Tiktok gibi platformlarda milyonlarca video tarafından besleniyor. Yeni bir Matcha tarifini denemeyen bir etkileyici. Bazıları içinde bir incelik görür, diğerleri çayı içir, çünkü antioksidanlar içermelidir.
Matcha toz formunda sunulmaktadır ve Camellia sinensis bitkisinin ince öğütülmüş yapraklarından yapılır. Normal yeşil çayın farkı, Matcha'nın hasat edildiği ağaçların ilkbaharda hasat edilmeden önce haftalarca gölgede tutulmasıdır. Hasattan sonra yapraklar buğulanır, kurutulur ve daha sonra çay veya süt kahvesi hazırlamak için kullanılan toz haline getirilir. Çay acı tadı ve hazırlığa bağlı olarak kahve kadar neredeyse kafein içerir.
- Matcha ne kadar sağlıklı – ve parmaklarınızı uzak tutsan iyi olur

Çay bitkisinin (Camellia sinensis) yaprakları Japonya'da bir çay kolu üzerinde güneş ışığında. Çay 800 yıldır Wazuka'da yetiştirildi. (Kaynak: ImaGo/ImageBroker/Fritz Schumann/Image)
Eyalet Kyoto'daki Uji'deki çay şirketi Yamasan'dan Shiori Yuen, Yamasan'ın son üç yılda Afrika ve Orta Doğu gibi yeni bölgelerde daha fazla toptan sipariş verdiğini söyledi.
Olası bir kıtlıktan kaçınmak kolay değildir. Japon çiftçiler diğer çay çalılarını dikebilirler. Ancak bunlar ilk yaprakların hasat edilmesi beş yıl sürer. Ve o zaman bile sorun henüz çözülmedi. Yapraklar toz haline getirilmelidir, ancak bu hızla kaliteyi kaybeder.
Bu nedenle, “Japonya Times” yapraklarına göre, “Japonya Times” ilk olarak saklanır ve gerektiği gibi öğütülür. Ancak öğütücüler yavaş, saatte sadece 40 gram asil toz üretebilirler. Küresel Japon Çay Derneği'nin ortak ortağı Simona Suzuki'ye göre bu 10 çay için yeterli. Değirmenler taş ve en yüksek hassasiyetten yapılmıştır. Matcha toz taneleri, ince toz parçacıklarının büyüklüğünde sadece 10 mikrometre. Makineler de yavaştır, çünkü sonuçta ortaya çıkan sürtünme ısısından kaçınılmalıdır ve kaliteyi etkileyebilir.
Japon tarımındaki kıtlık da kıtlığı daha da ileri götürebilir. 2000 yılında hala 53.000 çiftçi vardı, 2020'de sadece 12.353 vardı. Raporda, birçok yaşlı çiftçinin artık halef bulamadığını söyledi. Ve kim kalan, çay yaprakları satmak yerine satılıp satılmayacağını düşünürsek, Matcha üretimine girmelidir. Bu arada, Tayland Matcha gibi diğer ülkeler de kısmen Japon şirketleriyle ortak girişim olarak büyüyor. Ancak orada bile, kahve dükkanı operatörü Punthai yakın zamanda 2025'te bir kıtlık bekleyeceğini duyurdu.
Bu yılki hasat hevesle bekliyor. “Bu yıl ilginç bir yıl olacak,” diyor Jason Eng. “Henüz malzemenin tükendiği bir noktaya ulaşmadık, ancak bu sonbaharda gerçekten az olacak – sadece bizim için değil, herkes için. Talep tüm beklentileri aşıyor.”