Özel duyuru: Terimin anlamı budur

RAM

New member
Adil rekabet için

Özel duyuru: Mevcut raporların anlamı

3 Ocak 2025 – 08:36Okuma süresi: 2 dakika

Alman borsası

Resmi büyüt

Borsada işlem gören bir şirketin yönetim kurulundaki personel değişikliklerine geçici duyurular denir. (Kaynak: Hannes P. Albert/dpa/dpa-bilder)

Özel amaçlı duyuruların yayımlanması yükümlülüğü kanunla düzenlenmiştir. Bu mesajlar tam olarak neyle ilgili? Bir genel bakış.

“Ad hoc” Latince kökenlidir ve kelimenin tam anlamıyla “bu amaç için” ya da “bunun için” gibi anlamlara gelir. Borsa dili bir adım daha ileri giderek özel amaçlı raporları yüksek güncellik ve alaka düzeyiyle ilişkilendirir. Şirketler fiyatları etkileyen bilgileri açıklamalıdır. Zorunlu şirket haberlerinin anlamı ve amacı hakkında her şeyi bizimle bulacaksınız.

Borsada işlem gören bir şirket geçici bir duyuru yayınlarsa, bu genellikle şirkette hisse fiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek ciddi değişikliklerle ilgilidir. Geçici yükümlülüğün ortaya çıkmasının olası nedenleri çeşitlidir. İşte bazı örnekler:

Özel raporlar Federal Mali Denetleme Otoritesi'ne (BaFin) ve Avrupa çapında dağıtımdan sorumlu medyaya ve ayrıca şirket siciline iletilir. Ayrıca şirketin internet sitesinde yayınlanması zorunludur. Yönetim kurulu ve denetim kurulu bu konuda sorumluluk taşır.

İçeriden öğrenilen bilgilerin, yani bir şirketin hisse fiyatını etkileyebilecek gerçeklerin yayımlanması yükümlülüğü, mali piyasalarda şeffaflığın sağlanmasına hizmet eder. Ayrıca, önemli şirket verilerinin tüm piyasa katılımcılarına kısa sürede ve aynı anda sunulması nedeniyle adil rekabet koşulları yaratılmaktadır.

İçeriden öğrenenler, yani ilgili bilgiye erken aşamada sahip olan şirket çalışanları, fiyat değişiklikleri beklendiğinde, menkul kıymetleri diğer piyasa katılımcılarından daha erken satarak veya satın alarak avantaj elde edemezler.

Özel mesajlar aşağıdaki özelliklerle karakterize edilir:

Özel amaçlı tanıtım çeşitli yasal temellere dayanmaktadır, ancak öncelikle Piyasanın Kötüye Kullanılması Yönetmeliğine (MAR) dayanmaktadır. İhlaller veya ihmaller, şirket yönetimi açısından ciddi para cezalarından cezai kovuşturmaya kadar her türlü sonuçla sonuçlanabilir.