RAM
New member
Petrol şirketinin hedefleri Paris iklim anlaşmasıyla bağdaşmıyor, bir çevre kuruluşu olduğuna inanıyor ve şimdi mahkemeye gidiyor.
İklim organizasyonu “ClientEarth”, enerji şirketi Shell’in yönetim kuruluna karşı dava açtı. Kuruluş Perşembe günü duyurdu: İngiliz yasalarına göre Shell yönetim kurulu, şirketin gelecekteki başarısını tehlikeye atan riskleri en aza indirmekle yükümlü. Kuruluşun bakış açısına göre Shell, iklim değişikliğiyle mücadelede yeterince çaba göstermediği için bu gereklilikleri ihlal ediyor.
ClientEarth’ü danışman olarak temsil eden Paul Benson, “Şirketi net sıfır geçişine yeterince hazırlamada başarısız olan Shell’in yönetim kurulu, şirketin iklim risklerine karşı savunmasızlığını artırıyor ve böylece şirketin uzun vadeli değerini tehlikeye atıyor” dedi. Kuruluşa göre bu, bir şirketin iklim koruma önlemleri almadığı için mahkemeye hesap vermek zorunda olduğu ilk dava.
Hissedar Desteği
İklim koruma örgütüne göre Shell, şirketin stratejisinin Paris iklim koruma anlaşmasının hedefleriyle uyumlu olduğunu iddia ediyor: Kendisine 2050 yılına kadar emisyonsuz bir şirket olma hedefi koydu. hedefler bununla uyumlu değil. Buna göre, önceki strateji 2030 yılına kadar yalnızca yüzde beşlik bir azalmaya yol açacaktır.
ClientEarth’ün davada 12 milyondan fazla Shell hissesine sahip olan gruptaki yatırımcılardan destek aldığı söyleniyor. Bunlar, İngiltere, İsveç ve Danimarka’dan çeşitli emeklilik fonlarını içerir. Bir Shell sözcüsü Euronews’e iddiaların kabul edilmediğini söyledi: “Yöneticilerimiz yasal yükümlülüklerini yerine getirdiler ve her zaman şirketin çıkarları doğrultusunda hareket ettiler.”
2022 rekor karı
Yüksek gaz ve petrol fiyatları sayesinde Shell geçen yıl rekor kar elde etti. Grubun Perşembe günü Lahey’de açıkladığı üzere, düzeltilmiş kâr 39,87 milyar ABD dolarına (36,22 milyar Euro) yükseldi. Bu, kârın bir yıl içinde kabaca ikiye katlandığı anlamına gelir.
Analistlerin beklediğinden daha iyi geçen yılın son çeyreği de rekor kârda kısmen etkili oldu. Böylece, dördüncü çeyrek için temettü beklenenden biraz daha yüksek: Shell, yatırımcılarına geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15 daha fazla olan hisse başına 28.75 sent ödüyor.