Yılbaşı fiyat artışları: Evde akşam yemeğinin maliyeti bir yıl öncesine göre %2 daha yüksek

Muqe

New member
Yılbaşı yemeğinin bize maliyeti ne kadar olacak? Enflasyonun her İtalyan için (istenmeyen) bir yol arkadaşı olduğu bir yılda cevap açık görünüyor. Ancak durum böyle değil: tarafından yaptırılan ankete göre Altrotüketim Mkgsm’de İtalya genelinde 130’dan fazla satış noktasında gerçekleştirildi. 2022’ye kıyasla artış sadece %2. Aslında tüm tipik Yılbaşı yemeği ürünlerini satın alarak – köpüklü şarap, cotechino (veya zampone), mercimek, ananas, hurma, kuru incir, panettone ve pandoro – harcıyorlar ortalama 88 avro, bir önceki yılın aynı dönemindeki 86 avroya kıyasla.

Ancak bu aslında bir ortalamadır. Çünkü anket aynı tür ürün için bile çok çeşitli fiyatlar gösteriyor. Yılbaşı öncesi alışveriş bize paraya mal oluyorsa ya da tam tersi ucuz çıkıyorsa bu sadece raftaki seçimlerimiz sayesinde olacaktır. Aynı tipik yemek arabası için yalnızca 27 avro veya diğer uçta 270 avro ödeyebilirsiniz.

gibi daha lüks ürünlerden başlayarak bazı örnekler verelim. köpüklü şarap (veya şampanya) ve somon. Kadeh kaldırmak için 2,19 avro yeterli olabilir ancak fiyat aralığı şişe başına neredeyse 50 avroya kadar genişliyor. Süpermarketlerde, hipermarketlerde ve indirim mağazalarında yapılan bir araştırmadan bahsediyoruz çünkü şampanyanın fiyatı birkaç bin avroya kadar çıkabiliyor. Genel olarak şişe başına fiyat %4 arttı. Füme somona gelince, 400 gramlık bir paket için fiyat neredeyse 6 ila 117 avro arasında değişiyor ancak genel fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde dört puan düştü. Cotechino (ya da zampone) için fark sınırlıdır: en ucuz ve en pahalı olanın fiyatı sırasıyla 3,98 ve 18,90 Euro’dur, ancak ortalama olarak fiyatı en çok artan ürün (+%13) ve bunu tarihler (+12) takip eden üründür. %) ve kuru incir (+%7). Cotechino’ya dönersek, markalara bağlı olarak 2022’deki fiyat artışı +%43’e bile ulaşabilir.


Kurutulmuş meyvenin çok geniş fiyat aralığı da etkileyici: Bir kilo ananas için 97 sent yeterli olabilir ama neredeyse 19 avroya ulaşabiliyor; tarihler için 3,56 ile 41 avro arasında değişiyor; kuru incirin kilosu neredeyse 8 euro ile 36 euro arasında değişiyor. Çoğu, ambalajın türüne ve miktarlarına bağlıdır: örneğin, yarım kiloluk bir paket zaten soyulmuş ve kesilmiş ananas, kaçınılmaz olarak bütün bir ananastan daha pahalıya mal olacaktır.

Restorana acele et


Birçok İtalyan, restoranı ev yemeğine tercih edecek. Araştırma merkezine göre Fipe-ConfcommercioToplam 4,6 milyon ziyaretçi ile bir yıl öncesine göre %2,2 artış. 2023-2024 yılları arasında geceleri açık olan yaklaşık 75 bin restoranın cirosunun 2022 yılına göre yüzde 4,6 artışla 433 milyon euroya ulaşması bekleniyor. Mekanda eğlence ve müzik de yer alıyor. Ve Fransız şampanyası ile İtalyan köpüklü şarabı arasındaki rekabette, neredeyse 10 restoran işletmecisinden 6’sının seçeceği göz önüne alındığında, ikincisi galip gelecek. Yaklaşık üçte biri (%32) iki ürün arasında seçim yapmasına izin verirken, işletmelerin yalnızca %9’u yalnızca Alplerin ötesinden şampanya sunuyor.