Antep fıstığı kıtlaşıyor; ABD'de fiyatlar patlıyor

RAM

New member
Antep fıstığı almak istiyorsanız cebinizi iyice kazmanız gerekir. Fıstık püresinin bir kısmı tükenmiştir. Bunun çikolata trendiyle de ilgisi var. Ve durum daha da kötüleşebilir.


Antep fıstığı birçok malzeme içerir, atıştırmalık olarak lezzetlidir ve pahalıdır. Bazen bir paket fıstık için dört avroya kadar harcamak zorunda kalıyorsunuz. Fıstık ezmesi, bazı yerlerde halihazırda stokta bulunmayan lüks bir sürülebilir ürün olarak kabul edilir. Lüks çikolataya yönelik trend ise talebi daha da artırıyor.


Durum daha da kötüleşebilir. Şu anda sert çekirdekli meyve sıkıntısı var. Bu ülkedeki tüketiciler de özellikle önümüzdeki birkaç hafta içinde bunu hissedebilirler.


Peki antep fıstığı kıtlığı nereden geliyor? t-online her şeyin kökenine indi.


Antep fıstığı klasik bir ithal ürünüdür. Ağaçlar çok fazla güneşe ihtiyaç duyuyor, bu yüzden cevizin aslında Orta Doğu'ya özgü olması ve aynı zamanda Kaliforniya'da da yetiştirilmesi şaşırtıcı değil. Dünyanın en büyük antep fıstığı ihracatçısı ABD'dir. Elaine Reinhard, yaklaşan kıtlığın sorununun da burada yattığını açıklıyor. Almanya'nın önde gelen gıda ve yem hammaddeleri haber ve ticaret platformu Mundus Agri'de çalışıyor ve kuruyemiş fiyat gelişimini araştırıyor.


Reinhard t-online, “Antep fıstığının en önemli tedarikçisi olan ABD'de durum çok zor” diyor. “Şu anda teklif almak pek mümkün değil.” Talep “tam anlamıyla patlama yaşadı”. Geçen sezon ABD'den fıstık ihracatı toplamda yüzde 43, Almanya'ya ise yüzde 70'e yakın artış gösterdi.


Reinhard, “Geçen sezon ihracatçılar için bu iş ne kadar harika olsa da bu, fazla stoku büyük ölçüde azalttı” diyor. Ayrıca bu yıl, fıstık hasadının zayıf olduğu ve “kapalı yıl” olarak adlandırılan bir yıl. Geçen yıl bir “yıllık” veya “direk yılı” idi.


Geçen yıl ABD'de 670.000 ton hasat yapıldı; bu yıl en iyimser tahminler bile önemli ölçüde düşük. Mundus Agri platformunun verilerine göre ABD'deki üretim hacimleri ancak 500.000 tonun biraz altında olabilir; bu da çeyrekten fazla bir düşüş anlamına geliyor. Daha az hasat, düşük stoklar ve hızla artan talebin birleşimi fiyatların yükselmesine neden oluyor.


Pazar uzmanı Reinhard şöyle özetliyor: “ABD'de fiyatların arttığı göz önüne alındığında, AB'deki ithalatçıların da ceplerini daha da karıştırması gerekecek.” ABD'nin yanı sıra, başta Türkiye ve İran olmak üzere başka antep fıstığı ihracatçıları da var. Ancak burada da sorunlar ortaya çıkıyor.


Aynı zamanda önemli bir fıstık tedarikçisi olarak kabul edilen Türkiye'deki üretim, ABD'dekinin tersine bir seyir izliyor. Bunun anlamı şudur: Bu yıl Türkiye'de hasat çok iyi. Mundus Agri'den uzman Reinhard “mutlak bir rekor” bekliyor. ABD'nin sınırlı arzının bir kısmının Türkiye tarafından karşılanabileceği ümit ediliyor. Reinhard, “AB'deki tüketicilerin Türkiye'den daha fazla antep fıstığı tüketmesi oldukça muhtemel” diyor.


Ancak: “Burada çiftçi yüksek üretim maliyetleriyle, ihracatçı da yüksek enflasyonla mücadele ediyor.” Bu nedenle Türkiye'den ihracat fiyatlarının yüksek kalması muhtemel. İran'dan yapılan ihracat da bir miktar artabilir; Reinhard'a göre fiyatlar “çok cazip”. Ama burada da sorunlar var: “Yaptırımlar ve karmaşık döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle ithalat zor.”


Bu fıstık severler için oldukça kötü bir tablodur. Mundus Tarım uzmanı Reinhard, “Orta Doğu'daki çatışma ve antep fıstığının en büyük alıcısı olan Çin'deki ekonomik durum da dünya pazarındaki fiyatlar üzerinde önemli bir etkiye sahip. Karmaşıklık göz önüne alındığında, fiyatların ne ölçüde artacağını tahmin etmek zor” diyor. .

İran'dan fıstık

Resmi büyüt

Antep fıstığı: Antep fıstığı ayrıca İran ve Türkiye'den de ihraç edilmektedir. (Kaynak: Christian Charisius/dpa/dpa-bilder)