Lindt çikolata üretimini Avrupa'ya kaydırıyor

RAM

New member
“Pahalı ayarlamalar”

Trump'ın gümrük politikası ABD'den çikolata üreticileri satıyor

08.03.2025 – 9:57Okuma Süresi: 2 dakika.

Image Images 0381536381

Resmi büyütmek

Kanada'daki bir Lindt işinde zımparalama: İsviçre şirketi, ülkeye yönelik üretimini Avrupa'ya kaydırıyor. (Kaynak: Image/Creative Touch Imaging Ltd)

Lindt & Sprütgli şimdiye kadar ABD'deki Kanada pazarı için çikolata üretti. Şimdi İsviçre şirketi yeni tarifelere yanıt veriyor.

Lindt, tarifelerin etkilerini en aza indirmek için zaten önlemler aldı. Lechner, “Bir yandan, Kanada'daki envanteri hemen etkisi olmayacağı için artırdık. Ve aynı zamanda tedarikte bir değişiklik hazırlıyoruz, böylece bugün Amerika'dan ithal edilen ürünler gelecekte Avrupa'dan ithal edilecek.” Dedi.

Bir şirket sözcüsü “20 Dakika” Portal ile yapılan bir röportajda, Kanada'nın hacminin çoğunun Avrupa üretim yerlerinden geldiğini belirtti. Sözcü, “Kanada'nın Avrupa'da üretimi birkaç yere yayıldı.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Bu nedenle Kanada pazarı için ABD'den Avrupa'ya yapılan bir değişimin, üretim yerlerimizdeki işler üzerinde hiçbir etkisi yok.”

Ve Avrupa'da üretimin artması için ek çaba da küçük ölçekte. Çünkü Avrupa'da zaten küresel pazar için çeşitli yerlerde üretiliyor. Konuşmacı, “Bu, üretim hacmimizin ve küresel ulaşım zincirlerimizin esnek bir şekilde uyarlanmasına izin veriyor.” Dedi.

Raiffeisen şef ekonomisti Fredy Hasenmaile bunu Donald Trump'ın gümrük politikasının bir yan etkisi görüyor: “Şirketler yıllarca değer zincirlerini optimize ettiler. Bir kesim varsa, pahalı ayarlamalar yapmak zorundalar.” Ancak Hasenmaile, bu etkinin sadece Avrupa ürünlerine yeni tarifeler uygulanmadığı sürece sürdüğü konusunda uyarıyor.

Hasenmaile, Lindt & Sprüngli'nin şu anda böyle ayarlamalar yapan tek şirket olamayacağına inanıyor: “Kanada pazarı için ABD'de üreten herkes, gümrük politikası açısından istikrarın olduğu yerler arıyor. Ve bu Avrupa ve Kanada arasında veriliyor.” Ekonomik uzmana göre, ek çabanın değişim nedeniyle ne kadar büyük olduğu çok önemlidir: “Ancak bu kapsamda tarifelerle buna değer.”