Vietnam'dan hedge fonlara kadar bir fincan kahvenin fiyatı 1,2 avroya uçuyor

Muqe

New member
Kahvenin uluslararası maliyetindeki artışlar, büyük şehirlerde ortalama 1,2 avro (tam olarak 1,18) olan bir fincan kahvede de hissediliyor. Mimit verilerini yeniden detaylandıran Assoutenti, yalnızca 3 yıl önce yani 2021 yılında espressonun ortalama maliyetinin 1,03 euro olduğunu ve bu nedenle yaklaşık %15 oranında bir artış yaşandığını belirtiyor.

Uluslararası piyasalar ve finansın rolü


Esnafın son aylarda yaşadığı artışları başta enerji faturaları olmak üzere tüketicilere yansıtma ihtiyacının yanı sıra, Hikayenin uluslararası pazarlarda da kökleri var. Kakao ile iç içe olduğu yer. Sadece birkaç gün önce finans kurumu Bloomberg Aslında, kakao ve kahve vadeli işlem fiyatlarında yeni zirvelerin izini sürerek bunları “aşırı iklim koşullarına ilişkin büyüyen korkular” ve Afrika'daki kakao mahsulleri ve kahve alanlarındaki ağaçların yaşlanmasıyla ilişkilendirdi. Vietnam. Üretimin artmasını engelleyen bir faktör.



Bloomberg grafiğinde yılın başından bu yana kakao ve kahve vadeli işlemlerinin büyümesi: doğru ölçekte yüzdelik artış

Bloomberg grafiğinde yılın başından bu yana kakao ve kahve vadeli işlemlerinin büyümesi: doğru ölçekte yüzdelik artış


New York'ta kakao vadeli işlemleri, Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimin azalmasının etkisiyle fiyatlar 1960'tan bu yana görülmeyen seviyelere ulaştı. 10 bin dolar eşiğini aştı. Robusta karışımına gelince, asıl korkutucu olan Vietnam'daki kuraklığın Ekim sezonu için zayıf zamanlar öngörmesidir. Fasulye kıtlığı, fiyatları bu kez Londra'da 2008'den bu yana yeni bir yüksek seviyeye çıkardı. Üstelik, bu durumlarda sıklıkla olduğu gibi, finansal mekanizmalar da bu eğilimi daha da kötüleştirdi: Kahvenin fiyatı, şu durumdan etkilendi: Hedge fonları, tam da yasaklayıcı parçaların kahveye dökülmesi ve dolayısıyla fiyatları etkilemesi nedeniyle kakao piyasasından çıktı.

Kakaonun fiyatı 10 bin doların üzerinde uçuyor. Yeni rekorların arkasında finansın elleri



kaydeden Raffaele Ricciardi

26 Mart 2024



Assoutenti, bu noktada, günün başlangıcında günlük ritüel için 1 eurodan daha az ödediğiniz şehirlerin artık çok az olduğunu söylüyor. İthalatçılar ve kavurmacılar da bir alarm daha veriyor: “Kusursuz fırtına” fiyatlar üzerinde etkili oluyor. Bu nedenle ufukta daha fazla fiyat artışı görünüyor ve fincan başına 2 avroya ulaşmak için artık gidilecek çok az yol var.

Federgrossisti-Confcommercio'ya bağlı kavurucuların, kahve ithalatçılarının ve gıda toptancılarının ulusal birliği olan Altoga şunları açıklıyor: Son 6 ayda Robusta kahvesinin borsa fiyatları neredeyse iki katına çıktı: %90'ın üzerinde bir artış (ton başına 2.200 dolardan 4.195 dolara) ve Arabica çeşidininkiler ise %55 (155,25'ten 239 dolara) yükseldi. pound başına 85 sent).

Yatırımlar. Portakal suyu, kakao ve şeker: “vadeli işlemler” rekorlarının yılı



kaydeden Alessandro Cicognani

11 Kasım 2023



Uzmanlar bu artışın nedenleri arasında şunları da belirtiyor: Brezilya'da olumsuz hava koşulları, doların euro karşısında güçlenmesi nedeniyle olumsuz döviz kuruBu da son aylarda kahve maliyetini +%4'e kadar etkiledi ve son olarak Kızıldeniz'den geçişten kaçınma ihtiyacı seyahat sürelerinde ve maliyetlerde artışa neden olur. Genel olarak kahve ithalat maliyetlerini 6 ay öncesine göre %50'ye kadar etkileyen faktörler.


Bolzano'da acı kahve


Ana şehirler arasındaki barlara dönersek, Bolzano Barda pahalı kahve rekorunu elinde bulunduran kahve, fincan başına ortalama 1,38 Euro'dur. trent (1,31 euro) iken CatanzaroOrtalama 0,99 avroyla en ucuz şehir olup Napoli'yi (1,05 avro) bile geride bırakıyor.

En yüksek artışlar Pescara ve Bari'de


Ancak bugünkü fiyat listelerini 2021 yılı fiyat listeleriyle karşılaştırdığımızda en fazla fiyat artışının yaşandığı ilin olduğunu görüyoruz. Pescaraortalama fiyat +%28 artışla 1 euro'dan 1,28 euro'ya yükseldi ve onu %24,4 ile Bari izledi.

“Kahve fiyatlarındaki artışların önümüzdeki haftalarda hem barlardaki içeceklerde (kahve, kapuçino vb.) hem de süpermarketlerde satılan toz kahvede fiyat artışlarına yol açabileceğinden korkuyoruz. – diyor başkan Gabriele Melluso – Ayrıca birkaç sent İtalya'da yılda yaklaşık 6 milyar kahvenin halka açık yerlerde servis edildiği ve yılda yaklaşık 7 milyar avroluk espresso cirosunun olduğu dikkate alındığında, bu artışın tüketicilerin ceplerine büyük bir darbe vuracağı ifade ediliyor.